Meerkleurige huacaya alpaca hengst te koop in Nederland, België & Luxemburg

Blader door alle 82 te koop aangeboden alpaca's van 181 fokkers, of zoek gericht naar dat ene perfecte dier. Direct weten wanneer er nieuwe alpacas te koop zijn? Meldt u dan gratis aan voor een zoeknotificatie, dan houden wij u op de hoogte.

Soort

Huacaya alpaca's kopen van betrouwbare fokkers

Huacaya alpacas zijn de meest voorkomende alpaca's in de Benelux. De dichte wol groeit meestal zo'n 15-25cm en wordt elk jaar geschoren. Er zijn ook suri alpaca's, met langere wol.

Alpaca hengsten

Hengsten (ook wel "macho's" genoemd) zijn wat moeilijker te houden dan merries of ruinen, omdat ze geen wei kunnen delen met merries. De combinatie met een ruin kan goed gaan - maar ook niet altijd.

Voor de aanschaf van een alpaca hengst zult u dus genoeg ruimte moeten hebben om de hengsten apart te huisvesten. En ook voor hengsten geldt dat ze niet alleen in de wei kunnen staan en altijd minstens één maatje nodig hebben. Het is ook aan te raden de hengstenwei niet direct naast de merrie/ruinwei te hebben.. als hengsten de merries kunnen zien kan dat voldoende zijn om ongewenst gedrag uit te lokken.

Hengsten uit een goede bloedlijn en met uitstekende kwaliteiten kunnen als dekhengst worden ingezet. Een enkele hengst kan prima meerdere merries dekken, maar om inteelt te voorkomen en de kwaliteit van de bloedlijn te verbeteren is het gangbaar om dekkingen te kopen bij andere fokkers, in plaats van zelf een of enkele dekhengsten te kopen. Op dit moment is het nog niet mogelijk om via AlpacaMarkt beschikbare dekhengsten te zoeken—maar die functionaleit verwachten we voor het dekkingenseizoen 2021 toe te voegen.

Alpaca's met meerdere kleuren

Een alpaca wordt door de Alpaca Association Benelux herkend als meerkleurig als deze 2 of meer kleuren heeft over het hele lichaam, waarbij meer dan 20% van het lichaam een andere kleur is dan de hoofdkleur, en het dier niet al onder de definitie van grijze alpaca's valt.

Binnen de groep meerkleurig worden alpaca's ingedeeld op basis van de tekening van de afwijkende kleur(en):

  • Bij Pinto alpaca's heeft het zadel twee kleuren. Vaak is de basiskleur wit met grote lappen of vlekken in de afwijkende kleur.
  • Tuxedo alpaca's hebben meestel een enkelkleurig zadel, met een afwijkende (vaak witte) kleur in de nek, het gezicht, en de sokken. Met een beetje inlevingsvermogen lijkt een tuxedo alpaca daarom een pak te dragen.
  • Appaloosa alpaca's hebben tenminste 6 vlekken van ongeveer gelijke grootte in het zadel, eventueel aangevuld met diverse andere spots behalve op de neus.
  • Leopard appaloose alpaca's zijn een variatie op appaloose alpaca's, waarbij ook kleine spots te zien zijn op de neus, tot aan de oren, en regelmatig verdeeld over het hele lichaam tot aan de tenen.
  • Overige alpaca's met meerdere kleuren zijn "gewone multi".

Buiten deze categorien van meerkleurige alpaca's zijn er ook nog de speciale classificeringen "roan" en "Harlequin grijs appaloosa" die tot grijze alpaca's worden gerekend.

Login met uw emailadres om favorieten op te slaan, contactgegevens van fokkers te zien, en zoekopdrachten in te stellen.