Alpacas zijn prachtige dieren

Kudde alpacas

Slim, nieuwsgierig, superzacht, en geef toe: ze zien er toch uit om te knuffelen?

Oorspronkelijk komt het dier uit de bergen van Peru. Het is ook daar echter geen wild dier. Al duizenden jaren zijn alpacas gedomesticeerd en worden in kuddes gehouden door de lokale bevolking. Voor de wol, en voor het vlees.

Overal ter wereld zijn inmiddels wel alpacafokkers te vinden. Van Engeland tot Australië, en overal tussenin. In veel gevallen worden alpacas gehouden voor de wol, maar ze worden ook ingezet als therapiedieren en voor de hobby en gezelligheid.

Recreatie met alpacas

De laatste jaren is er steeds meer recreatie met alpacas. Wandelen door het bos, high teas in de weide... zelfs alpaca golf!

Omdat alpacas erg nieuwsgierig zijn vinden de dieren het zelf meestal ook leuk, maar bij zulke activiteiten is het wel van belang om te realiseren dat het geen natuurlijk gedrag is. Een alpaca is een prooidier—géén huisdier—en zal zich ook verdedigen als het zich bedreigd voelt.

Alpacas houden

Heeft u zelf alpacas, of overweegt u om daarmee te beginnen? Dan is het van belang u goed in te lezen. Alpacas zijn unieke dieren, en ervaring met bijvoorbeeld paarden of schapen vertaalt zich in veel gevallen niet direct naar de juiste verzorging van alpacas.

Ook als de alpacas puur dienen om het gras in de weide kort te houden (zijn ze erg goed in!) is het belangrijk dat u weet hoe de dieren te benaderen voor eigen controles, bezoeken van de dierenarts, en het jaarlijks scheren. En niet te vergeten, waar op te letten bij bijvoorbeeld drachtige dieren.

Enkele grondregels die we u alvast willen meegeven:

  • Alpacas zijn kuddedieren en kunnen niet alleen lopen. Een kudde dient uit minimaal 2 (maar liever 3!) alpacas te bestaan.
  • Hou nooit (ongecastreerde) hengsten en merries bij elkaar in één weide. Dat geldt ook voor hengsten die bij u zijn geboren. Na het verspenen rond 6 maanden worden de kleintjes weggehaald bij de moeder. Een jong hengstje kan na het afspenen niet terug bij de moeder. De hengst zal rond de leeftijd van 12 maanden willen dekken. Het risico van fatale stress is dan aanwezig, maar ook het afbreken van een zwangerschap. Wilt u wel met uw eigen merries fokken? Het is dan makkelijker om een dekhengst in te huren die even een middagje langskomt.
  • Zorg dat de alpacas altijd een schuilmogelijkheid hebben (stal of overkapping).

Lees u goed in en ga op bezoek bij fokkers om meer te leren over alpacas, vóór aanschaf. Er zijn veel fokkers, verspreid over de Benelux, die workshops aanbieden waar u kunt leren hoe de alpacas het best te verzorgen. Het kopen van een dier is één ding, maar vraag als beginner ook ondersteuning van de verkoper.

Meer informatie over alpacas

De volgende sites van derden zijn enorm waardevol, met een schat aan informatie over alpacas en hoe .

Liever een boek lezen? The Camelid Companion van Marty McGee Bennet staat erg hoog aangeschreven.

Login met uw emailadres om favorieten op te slaan, contactgegevens van fokkers te zien, en zoekopdrachten in te stellen.