Kleuren

Voor de shows heeft de Alpaca Association Benelux recent een nieuw kleurenprotocol opgesteld, waarin de verschillende kleuren duidelijk worden omgeschreven en nieuwe subgroepen zijn gedefinieerd. Het overzicht van het alpaca aanbod gebruikt dezelfde kleurenverdeling.

Het kleurenprotocol bestaat uit 7 primaire categoriën, die weer onderverdeeld zijn in subgroepen.

Kleur van een alpaca bepalen

De kleur van een alpaca wordt bepaald op de huid van het dier. Specifiek gat het dan om de kleur in het midden van het zadel: ca 10cm onder de ruggengraat, midden tussen de voor- en achterpoten.

Voor het bepalen van de kleur wordt de ARI-kleurenkaart gebruikt. Als een dier tussen verschillende kleuren zit, wordt voor de donkerste kleur gekozen.

Uniform, vlekken, en meerkleurig

Over het algemeen wordt uniformiteit in de wolkleur op prijs gesteld. Dat maakt de verwerking van de wol immers makkelijker. Om een dier in te delen in een van de basiskleuren wit, beige, fawn, bruin of zwart, is het dan ook belangrijk dat de wolkleur over het hele lichaam gelijk is.

Vlekken of spots worden in het kleurenprotocol omschreven als "een afgebakend gebied met een duidelijke begrenzing, waarvan de vezels 2 kleuren of meer afwijken van de basiskleur". Een tintverschil volgens de ARI-kleurenkaart (bijvoorbeeld delen van de vacht die lichtfawn zijn, waarbij de basiskleur donkerfawn is) wordt nog steeds als een uniform (effen) dier gezien.

Voor de categoriën grijs en meerkleurig zijn weer specifieke regels en subgroepen, die behandelen we hieronder.

Witte alpacas

In de Benelux zijn witte alpacas vrij populair. Traditiegetrouw is de witte klasse op de alpacashows verreweg het grootst. Binnen de witte kleurgroep zijn er verder geen subgroepen; elk wit dier dient met minimale tintverschillen duidelijk wit te zijn.

Witte alpacas kopen

Beige alpacas

Ook de beige categorie is vrij eenduidig: een dier moet duidelijk beige zijn, waarbij lichte tintverschillen zijn toegestaan.

Beige alpacas kopen

Fawn alpacas

Met fawn wordt een licht-geel-bruin achtige kleur bedoeld. Deze kleur is donkerder dan beige, maar lichter dan bruin, waar je enigszins een gele gloed in kunt zien. Binnen de kleurgroep fawn zijn 3 tinten: licht fawn, middel fawn, en donker fawn. Ook voor fawn geldt dat tintverschillen toegestaan zijn.

Fawn alpacas kopen

Bruine alpacas

Bruine alpacas worden onderverdeeld in licht, middel, en donkerbruin. Tintverschillen binnen bruin, ook in het zadel, zijn toegestaan om als uniform dier te worden gecategoriseerd. Ook mogen bruine dieren donkerdere vezels, richting zwart, naar de uiteinden van het lichaam hebben.

Bruine alpacas kopen

Zwarte alpacas

Een zwarte alpaca is ofwel "Bay Black" (bruin zwart) of "True Black" (blauw zwart). Hierbij wordt "bay black" (bruin zwart) herkend als een dier waar de vezels aan de huid zwart zijn maar in de uiteinden bruiner worden. Bij "true black" (blauw zwart) is de kleur van de vezel uniform.

Zwarte alpacas kopen

Grijze alpacas

De kleurgroep grijs kent meer variatie dan de eerder genoemde basiskleuren. In de basis wordt een alpaca grijs genoemd als de hoofdkleur grijs is of grijs lijkt, waarbij vlekken of puntjes van andere kleuren zijn toegestaan over het hele lichaam.

Volgens het kleurprotocol zijn de volgende kleuren in de grijze klasse te onderscheiden:

  • Silver Grey (zilvergrijs): grijze, zwarte en witte vezels, waarbij meestal witte vezels overheersen. Onderverdeeld in licht, middel, donker.
  • Rose Grey (roodgrijs): grijze, fawn-kleurige, bruine en witte vezels, waarbij meestal witte vezels overheersen. Onderverdeeld in licht, middel, en donker.
  • Roan: zwarte, bruine, donker- of middel fawn vezels met gelijkmatig over de gehele vacht verspreide lichter gekleurde vezels.
  • Harlequin grijs appaloosa wordt door het kleurprotocol als volgt omschreven: "Harlequin Grey Appaloosa wordt geboren met een lichte basisvacht (fawn tot lichtgrijs) op een donkere, vaak gevlekte huid. Wordt na het scheren dan ook steeds donkerder. Meestal hebben deze dieren vele kleine stippen in de liesstreek, op het gezicht, de buik en de poten. Hoewel ze, net als de echte appaloosa, vaak veel spots hebben, passen ze toch beter binnen de definitie van grijs, dan van appaloosa. De echte appaloosa wordt namelijk gekenmerkt door 6 of meer spots van gelijke grootte in het zadel. Deze spots in het zadel, zijn bij de Harlequin Grey niet altijd aanwezig, dan wel zeer moeilijk te onderscheiden in de donkere ondergrond."

Grijze alpacas kopen

Meerkleurige alpacas

Een alpaca is meerkleurig als het 2 of meer kleuren heeft over het gehele lichaam, die niet past onder de definitie van een van de grijze kleuren, en waarbij meer dan 20% van het lichaam de afwijkende kleur heeft.

Het kleurprotocol onderscheid de volgende meerkleurige dieren,

  • Gewoon meerkleurig: een dier dat niet onder de eerder genoemde (effen) kleuren valt.
  • Pinto: een dier waarbij het zadel 2 kleuren heeft. Meestal is de basiskleur wit, met grote lappen en/of vlekken van een andere kleur.
  • Tuxedo: meestal een eenkleurig zadel, met wit in de nek, het gezicht, en witte "sokken". Met enig creatief vermogen lijkt hierdoor het dier een pak ("tuxedo") aan te hebben.
  • Appaloosa: gevlekt dier, met minstens 6 vlekken van gelijke grootte in het zadel en eventuele spots elders op het lichaam. Geen spots op de neus.
  • Leopard appaloosa: een appaloosa die óók spots op de neus heeft, tot aan de oren, en gelijk verdeeld over het lichaam.

Meerkleurige alpacas kopen

Kleurprotocol downloaden

Het kleurprotocol is wat moeilijk te vinden. Het is onderdeel van het showreglement, bijlage 3. Download versie 2020 hier.

Login met uw emailadres om favorieten op te slaan, contactgegevens van fokkers te zien, en zoekopdrachten in te stellen.