Spugen en zelfverdediging

De meeste alpacas zijn vrij nieuwsgierig en in beginsel zachtaardig. Dat betekent echter niet dat ze zich niet kunnen verdedigen als er gevaar is.

Of een alpaca een situatie, persoon, of ander dier inschat als een dreiging hangt van zowel het dier als de situatie af. De ene alpaca is nou eenmaal beter getraind of aan mensen/dieren gewend dan een andere alpaca.

Alpacas zijn prooidieren

Dit is belangrijk om te realiseren: van nature is een alpaca een prooidier. Hoe knuffelig alpacas er ook uit zien, het is geen huisdier. Het gedrag van een alpaca is daarom om zichzelf, én de kudde, te beschermen. Op het moment dat er zich een bedreiging vormt, zullen ze daarop reageren.

In de normale omgang met de dieren (voeren, halsteren, jaarlijks scheren, dierenarts bezoek e.d.) kun je met deze kennis het makkelijker maken om de dieren te laten doen wat je wilt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de vluchtroute van het dier overeenkomt met waar je het dier wilt hebben (bijvoorbeeld een stal of deels open hoek van de weide die afgesloten kan worden), en maak vooral geen grote onverwachte bewegingen op korte afstand.

Zelfverdedigingstechnieken

Alpacas hebben grofweg de volgende manieren om met een bedreiging om te gaan.

  • De bedreiging ontwijken: door weg te lopen (of uberhaupt niet in de buurt te komen) van datgene dat ze bedreigt. Zolang je buiten de weide blijft, zullen de meeste dieren op een afstandje in de gaten houden wat er gebeurd.
  • Spugen: meestal "losse flodders", als waarschuwing. Kan echter ook een groene en stinkende smurrie zijn.
  • Schoppen: benader je een alpaca van de zijkant of achterkant? In de meeste gevallen zal het dier weg blijven lopen, maar als dat niet meer kan kunnen ze erg hard schoppen met de achterbenen.
  • Bijten: naar mensen zullen alpaca's niet zo snel bijten, maar onderling kunnen ze elkaar bij de nek of poten proberen vast te pakken.

Daarnaast zullen alpacas elkaar ook waarschuwen in het geval van een bedreiging door een hard geschreeuw. Zo weet direct de hele kudde dat er wat aan de hand is.

In de meeste gevallen zullen alpacas vooral proberen de bedreiging te ontwijken. Als de bedreiging echter te dichtbij komt, kunnen ze ook de aanval kiezen waarbij ze met de staart omhoog achter de bedreiging aan rennen, schoppen, en spugen. Ook als die bedreiging bijvoorbeeld een losgeschoten hond is.

Hoe wél omgaan met alpacas?

Blijf altijd rustig. Geef het dier geen reden om te schrikken.

Houd alpacas altijd bij andere alpacas. Naast prooidieren, zijn alpacas ook echt kuddedieren, en kan het heel stressvol zijn om apart genomen te worden van de rest van de kudde.

Onthoud wat het natuurlijke gedrag is van de alpacas, en pas jouw gedrag daar op aan.

Login met uw emailadres om favorieten op te slaan, contactgegevens van fokkers te zien, en zoekopdrachten in te stellen.

Gebruikersvoorwaarden Privacyverklaring Aanvullende voorwaarden voor aanbieders Advertentie eisen

AlpacaMarkt is onderdeel van Mark Hamstra Web Development
KvK: 52454606 • BTW: NL001103641B07 • Oenemastate 14, 8926PR, Leeuwarden