Wat is het verschil tussen alpacas en lamas?

Ai, hoe vaak het wel niet voorkomt dat een groep fietsers langs de wei fietst en vanaf een afstand "Hé, lama's!" roept. Elke alpacafokker kent dat.

Op zich is de verwarring te verklaren, want de alpaca en lama zijn familie. Beide zijn onderdeel van de Camelidae (kameelachtigen), net als de vicuna en guanaco en inderdaad verre neef van de kameel en dromedaris.

Gelukkig zijn ze wel makkelijk uit elkaar te houden, als je maar weet waar je op moet letten.

Schets van een lama

Lama

Wat opvalt aan de lama is sowieso de hoogte. Lama's komen al snel boven de 110cm schofthoogte uit (de hoogte van de grond tot schouder), dus als je de lange nek meerekent, zijn lama's vaak groter dan de gemiddelde persoon.

Ook de oren zijn een goed herkenningspunt. De oren van lama's staan in een soort bananenvorm, terwijl de oren van alpacas rechter zijn.

Sowieso is de bouw van lama's heel anders dan die van alpacas, met een vollere borst tegen een smallere taille. Lama's worden ook veel gebruikt als lastdier, maar alpacas kunnen absoluut geen gewicht dragen op de rug. Ook geen kleine kinderen op de kermis dus!

Alpaca

Naast dat alpacas een stuk kleiner zijn, qua schofthoogte worden ze over het algemeen niet hoger dan 90cm, hebben ze ook wol in plaats van haar. Alpacas moeten daarom elk jaar worden geschoren, terwijl het haar van lamas over het algemeen vanzelf uitvalt. Alpacawol is ook vele malen fijner en zachter dan lamahaar.

Qua karakter zijn alpacas over het algemeen zachtaardiger dan lamas (al zijn ze zeker niet ongevaarlijk tegenover vijanden).

Schets van een alpaca

Ziet u het verschil?

Alpacas en lamas rennen door een corridor

Kruisingen

Omdat het familie van elkaar is, zijn kruisingen tussen alpacas en lamas ook mogelijk. Het komt niet vaak voor dat dit bewust zo wordt gefokt, maar een foutje is soms snel gemaakt.

Login met uw emailadres om favorieten op te slaan, contactgegevens van fokkers te zien, en zoekopdrachten in te stellen.