Wat kost een alpaca?

De vraag is zo simpel, maar het antwoord is een stuk lastiger. Afhankelijk van het soort alpaca (huacaya of suri), de kleur (en kwaliteit) van de wol, en de stamboom kunnen prijzen van alpaca's enorm fluctueren. Onze rekenmachine helpt u op weg.

Voor een ruin bent u enkele honderden euro's kwijt, terwijl een goede merrie al snel duizenden euro's kost, en goede dekhengsten zelfs nog meer.

Naast het soort alpaca, de wol en de stamboom spelen ook andere andere factoren een rol in de prijs. Denk dan bijvoorbeeld aan het gedrag van het dier (een halstermak dier is waardevoller dan een alpaca met gedragsproblemen), bewijzen of garanties die u krijgt bij de aankoop, en de nazorg die u van de verkopende alpacahouder mag verwachten. Uiteraard zullen de leeftijd van de alpaca en eventuele gebreken invloed hebben op de prijs.

De waarde van alpaca's is ook aan de wetten van vraag en aanbod onderhevig: sommige kleuren of types zijn zeldzamer dan andere. Een alpacahouder die een dier snel moet verkopen zal sneller een lagere prijs accepteren, terwijl het voor een kwalitatief fokdier vaak de moeite waard is iets geduldiger te zijn met de verkoop om de juiste prijs te krijgen.

Voor meer achtergrond over verschillende factoren en waar u naast de aanschafprijs rekening mee dient te houden, bekijk de uitgebreide uitleg op AlpacaWereld.nl.

Bereken de waarde van een alpaca

Op basis van historische marktprijzen en analyse van de belangrijkste factoren die de prijs bepalen, hebben we onderstaande rekenmachine gebouwd. Deze rekenmachine geeft u een indicatie wat de gemiddelde vraagprijs is voor uw alpaca.

Door een eigenschap te kiezen zal de prijs automatisch worden bijgewerkt.

Voor meer informatie over de verschillende kleuren, zie de kleurenlijst voor alpaca's.

Deze rekenmachine heeft JavaScript nodig.

Belangrijk: deze rekenmachine geeft enkel een algemene indicatie, en is gebaseerd op gemiddelde vraagprijzen. Er wordt niet met alle mogelijke factoren rekening gehouden en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de resultaten.

Hoe komt de rekenmachine uit op een bepaalde prijs?

Hiervoor hebben wij een formule ontwikkeld, op basis van (gemiddelde) verkoopprijzen in zowel ons eigen systeem als in openbaar beschikbare data van andere verkopers en websites. Dat gaat zowel om lokale als wereldwijde gegevens van december 2020. Elke eigenschap die u kiest in de rekenmachine heeft een effect op de waarde, en uiteindelijk komt daar een schatting uit binnen een bepaalde bandbreedte.

Naast de wiskundige analyse die ten grondslag ligt aan het algoritme, hebben we ook inhoudelijk gekeken naar de resultaten. Komen de waarden in de rekenmachine overeen met wat op dit moment een reeële waarde is voor een bepaald dier? Daarop hebben we correcties uitgevoerd om een betere inschatting te tonen.

Belangrijk: omdat het algoritme is gebaseerd op gemiddelde prijzen dienen de resultaten ook als zodanig te worden geïnterpreteerd. Dieren van showkwaliteit of in een zeldzame kleur met fokpotentieel zullen een hogere waarde hebben, terwijl er voor het hobbysegment mogelijk goedkopere dieren worden aangeboden.

Bent u van mening dat de rekenmachine een andere waarde aangeeft dan dat u zelf realistisch vindt? Laat het ons weten. Naarmate er meer data beschikbaar komen zullen we het algoritme blijven corrigeren om steeds een betere inschatting te kunnen maken.

"Maar op Marktplaats kosten alpaca's maar een paar honderd euro!"

Er worden inderdaad ook voor bodemprijzen alpaca's aangeboden. Ook op AlpacaMarkt staan goedkope alpaca's te koop. Als het om een ruin of jonge hengst gaat, is een prijs van een paar honderd euro nog te verklaren: dergelijke dieren hebben geen of weinig fokpotentieel, en wellicht is het door gebreken of de stamboom niet interessant om een hengst voor dekkingen te gebruiken.

Als een merrie of dekhengst echter voor bodemprijzen worden aangeboden, is dat een indicatie dat er wellicht iets niet goed is met het dier danwel de verkopende partij.

Het is belangrijk om uit te kijken voor malafide handelaren en onervaren particuliere verkopers. Deze dieren kunnen (verborgen) gebreken hebben die u achteraf veel geld gaan kosten, of een dier kan gedragsproblemen hebben doordat er op een verkeerde manier mee om is gegaan. Door bij alpacahouders te kopen met een goede reputatie die u transparant, correct, en eerlijk voorlichten, betaald u wellicht wat meer, maar daar krijgt u ook meer terug. Informeer u daarom goed voor u overgaat tot aankoop.

Van een verkoper mag u als absoluut minimum verwachten dat zij u informeren over de medische historie van een alpaca, en dat deze voldoet aan de eisen van verplichte registratie bij de Alpaca Association Benelux. Koopt u een zwangere merrie? Dan is "garantie op levend veulen" gebruikelijk. Veel verkopers zullen standaard een veterinaire gezondsheidsverklaring verstrekken bij overdracht; hier kunt u ook altijd zelf om vragen.

Login met uw emailadres om favorieten op te slaan, contactgegevens van fokkers te zien, en zoekopdrachten in te stellen.